Ingredients

  • 1 1/4 cup split yellow pigeon pea (toor dal)

  • 2 medium tomaten

  • 1 grote ui

  • 2 groene chili's

  • 2cm gember

  • 2 el knoflookpasta

  • 2 tl komijnzaad

  • 1 laurierblad

  • 4 kruidnagel

  • 1/4 tl asafoetida

  • 1/2 tl kurkumapoeder

  • 2 tl rode chili poeder

  • 1 tl koriander poeder

  • 1 tl garam masala

  • 1 el kasuri methi

  • 1 el verse koriander bladen

  • 2 tl zout

  • 4 el olie/ghee

  • 3 cups water

Voorbereiding

Was 1/4 cup split yellow pigeon peas met water. Snijd 2 tomaten in kleine blokjes [<1cm]. Snipper 1 grote ui. Hak 2 cm gember fijn. Snij 2 groene chilis fijn

Maak de dal

Voeg 1 1/4 cup gewassen yellow pigeon peas toe aan een hogedrukpan met 3 cups water. Voeg 1/2 tl kurkuma, 1 tl zout 1/2 van de gesneden tomaten, 1/2 van de gesneden gember, en 2 el van de gesnipperde ui toe aan de pan. Doe de hogedrukpan dicht en plaats op fornuis. Laat 10 minuten doorkoken na de hoge druk is bereid. Laat de pan afkoelen van het gas om de druk te verlagen [5-10 minuten].

Tip: Wacht 4-5 minuten voor je start met het maken van de eerste tempering. Dit is het moment om de kruidenmixen voor te verzamelen en voor te bereiden. Als je de dal met naan eet al bijgerecht, zorg ervoor dat de oven is voorverwarmd.

Tempering 1 - Aromatiken

Verwarm 2 el olie/ghee in een koekenpan op hoog vuur. Voeg 1 el komijnzaad toe en bak tot ze spetteren [1-2 minuten]. Voeg 1 tl gember en 1 el knoflookpasta toe en bak mee voor 1-2 minuten. Voeg, op 1 el na, de rest van de gesnipperde ui toe, en fruit tot goudbruin.

Tempering 1 - Pittig en Lekkertje

Voeg 1/8 tl asafoetida en 1/2 van de gesneden groene chili's toe. Bak voor 1 minuut. Voeg de overgebleven 1/2 gesneden tomaten toe en bak voor 3-4 minuten. Voeg 1/2 cup water toe en laat het een beetje inkoken (let op: laat het niet helemaal droogkoken)

Tempering 1 - Currypasta en Dal

Voeg 1 tl rode chilipoeder, 1 tl korianderpoeder, 1 tl garam masala, 1 el kasuri methi, 1 tl zout (naar smaak), 1 el verse koriander bladen (gesneden) toe. Kook/bak voor 2-3 minuten. Voeg de gekookte dal mix toe, roer goed door elkaar. Laat opwarmen tot het kookt en verwijder van het vuur.

Tip: houd de eerste tempering warm terwijl je de tweede tempering bereid.

Tempering 2 - Aromatiken

Voeg 2 el olie/ghee toe aan een kleine koekenpannetje (tadka pan) en verwarm tot medium/hoge temperatuur. Voeg 1/8 tl asafoetida, 1 tl komijnzaad, 1 el knoflookpasta, de overgebleven gesneden gember, 1 el gesneden ui (apart gehouden in stap 3), en bak voor 1-2 minuten.

Tip: de tweede tempering duurt 3-5 minuten om te maken, dus denk aan het afbakken van de naan, wanneer je de dal met naan wilt eten

Tempering 2 - Pittig is lekker

Voeg aan de tweede tempering pan de overgebleven gesneden groene chili's, 1 laurierblad, 4 kruidnagel, 1 tl rode chili poeder toe en bak voor 1-2 minuten.

Tip: als de tempering te dik is, voeg meer olie/ghee toe. Uiteindelijk moet de tweede tempering een mix van ingrediënten en rode olie worden.

Stop het bij elkaar

Verdeel de eerste tempering in kommen. Sprenkel de tweede tempering erover in het midden van de kom. Eet met naan en jouw handen (dat maakt het beter smaken).

Bhojan kaa aanand lijiye!