Ingredients

Voor de Dal (bonen):

  • 200 gram zwarte linzen (Urad bean, black gram)

  • 50 gram rode kidneybonen

  • 1 laurierblad

  • 3 groene kardemom zaden

  • 1 kleine ui

  • 1 tl gemberpasta

  • 1 tl knoflookpasta

  • 1/2 tl zout

Voor de currypasta (de smaak):

  • 40 gram boter

  • 2 tl komijnzaad

  • 1tl gemberpasta

  • 1tl knoflookpasta

  • 1 ui

  • 2 tomaten

  • 1 el korianderpoeder

  • 1tl kashmiri chilipoeder

  • 1/4 tl garam masala

  • 125 ml melk OF 3 el verse room

  • 2 el kasuri methi

Serveer met naan

Note: sommige ingredienten zijn moeilijk te vinden in de normale supermarkt, maar wel bij een Indiaanse supermarkt

De dal weken

Week 200 gr zwarte linzen en 50 gr rode kidneybonen gedurende 1 nacht.

De dal bereiden

Snijd 1 kleine ui fijn. Spoel de geweekte dal en voeg toe aan een pan met water tot 2 cm boven de bonen, en breng aan de kook. Voeg 1 laurierblad, 1 el knoflookpasta, 1 el gemberpasta, 3 kardemomzaden , 1/2 el zout en de gesneden ui toe. Kook voor tenminste 60 minuten op lage temperatuur met het deksel op de pan. Er zouden nu geen harde zwarte linzen meer aanwezig moeten zijn. Wanneer dit wel het geval is kook voor nog 10-15 minuten. Stamp de dal met de achterkant van een soeplepel. Voeg extra water toe wanneer nodig, zodat de dal nog steeds vloeibaar is.

Bereid de currypasta

Snipper 1 ui. Snijd 2 tomaten in blokjes. Smelt 40 gr boter in een koekenpan en voeg 2 tl komijnzaad toe. Wanneer de komijnzaadjes spetteren, voeg 1 tl gemberpasta, knoflookpasta en de gesnipperde ui toe. Bak 2 minuten mee. Voeg de tomaten toe en bak nog 3-4 minuten mee, dit zal het meeste van het water verdampen. Voeg 1 tl kashmiri chilipoeder, 1 el korianderpoeder en 1/4 tl garam masala toe en bak mee tot aromatisch. Voeg wanneer nodig een klein beetje water toe zodat de kruiden kunnen koken.

Maak tot één geheel

Voeg de currypasta toe aan de dal. Breng het mengsel aan de kook voor 1 minuut. Stamp de dal nog verder aan wanneer nodig. Laat de dal op lage temperatuur pruttelen. Voeg 125 nl melk/room toe. Kook voor tenminste 30 minuten (het liefst 1.5+ uur). Verwarm de oven voor op 200 graden voor het naan brood.

Serveren

Bak 2 el kasuri methi kort in een koekenpan zonder olie. Verkruimel de kasuri methi over de dal makhani. Optioneel: voeg 14 gr boter toe. Kook nog 2 minuten voor het serveren met naan brood.